Avcılar Grafiker Beylikdüzü Grafiker Tasarımcı Grafiker Katalog Broşür Web Sitesi Fuar Dijital

BİZİ

ARAYIN

Grafiker kimdir nedir?

Beylikdüzü Grafiker Kimdir Nedir

Grafiker kimdir nedir?

Grafiker kimdir nedir?” sorusu özellikle meslek arayışında olan gençlerin sıklıkla sorduğu bir sorudur. Ayrıca grafiker istihdam etmek isteyen işletmeler, tasarım, baskı ve matbaa işine girmek isteyen girişimciler “grafiker kimdir nedir?” sorusuna cevap arıyorlar. Peki grafiker kimdir nedir? Bu sorunun cevabını yazımızda vereceğiz. Fakat şunu belirtmeliyiz ki çalıştığı sektöre göre grafikerin tanımında ve işinde farklılaşmalar olacaktır, dolayısıyla “grafiker kimdir nedir?” sorusunun cevabı da küçük farklar taşıyacaktır.

“Grafiker Kimdir Nedir?” ve Grafiker Tanımı

Grafiker, bilgisayar programlarını kullanarak çizimler veya tasarımlar yapan kişidir. Grafikerler tipografi, fotoğraflar, el çizimleri, animasyon gibi malzemeleri ele alır ve buradan amacına uygun şekilde bir tasarım çıkarır.

“Grafiker Kimdir Nedir?” ve Grafikerlikte Uzmanlaşma

Grafiker çalıştığı kurumun iş alanına göre belli işlere yoğunlaşabilir ve bu alanlarda uzmanlaşabilir. Dolayısıyla “grafiker kimdir nedir?” sorusunun aslında birden fazla cevabı verdır. Grafikerler de kendi işlerinde belli uzmanlıklara ayrılmaya başlamışlardır. Malumunuz çağımız uzmanlaşma çağı. Bir mesleğin bütünüyle her yönünü bilen pek kalmadı gibi.

Grafikerlerin uzmanlık alanlarına göre ayrımının en temel olanı uygulamacı grafiker ve tasarımcı grafiker ayrımıdır. Uygulamacı grafiker tasarlanmış bir çalışmayı seri üretime ve baskıya hazır hale getirir ve teknik bir iştir. Tasarımcı grafiker ise işin baskı ve seri üretim boyutuyla ancak gerektiği kadar ilgilidir. Tasarıma odaklanmıştır, etkileyici ve işe yarar bir tasarım ortaya çıkarmaya çalışır.

Örnek vermek gerekirse tasarımcı grafiker bir ambalajı tasarlar, font, renk, görsel gibi yerleşimleri yaparak ortaya genel bir görünüm çıkartır. Uygulamacı grafiker ise bu tasarımı baskı makinesine uygun bir kağıdın ebadına göre montajlar ve baskı için gerekli film çıkış makinasına yollar, kalıba çekilir hale getirir. Veya daha gelişmiş bir yöntem olan CTP ile otomatik montaj programlarını kullanarak doğrudan kalıba çekilir hale getirir.

Uygulamacı grafiker için tasarım boyutu ancak baskıya sorun teşkil etmesi halinde ilgilenilecek bir konudur. Teknik konular ön plandadır. Başka alanlarda pek çok örnek verilebilir. Diğer bir örnek, uygulamacı grafiker bir ambalajın kesim çizgilerini çizerek, kağıdın kalınlığı, esnekliği gibi bazı özellikleri gözönüne alarak kesici bir bıçak oluşturur. Fakat tasarımcı grafiker işin bu boyutuyla ilgili değildir. Kendisine gelen bıçak ölçülerine göre görsel bir tasarım yapmakla sorumludur.

 

Avcılar Grafiker Kimdir Nedir

Bazen yapılan iş görsel olarak çok emek istemez. Sadece basit çizimlerden oluşur. Bir fatura veya sevk irsaliyesi gibi. Bu gibi işler grafikerler için basit işlerdir ve genellikle işe yeni başlayan çaylaklara havale edilirler.

Çoğu zaman estetik kaygılar ve göz alıcı bir görsel oluşturmak gerekir. Bu durumda grafiker daha özenli ve uzun süreli çalışmak durumundadır. Grafikerin çalışması çalakalem olamaz. Mutlaka arka planda ciddi bir araştırma gerekir. Mesela tarihi bir mekanın restorasyonu için tanıtıcı bir poster yaparken bir grafiker kullandığı semboller ve fotoğraflar önemlidir. Yanlış bir görsel kullanılması tanıtıma zarar verebilir.

Nasıl Grafiker Olurum?

Grafiker olmak isteyenler üniversiteler, meslek yüksekokulları ve özel eğitim kurumlarının kurslarına devam ederek grafik tasarım eğitimi alabilirler. Üniversitelerin Güzel Sanatlar, Tasarım ve Sanat bölümleri bu eğitimleri vermektedir.

Grafik Tasarım eğitimi veren meslek yüksekokullarını buradan öğrenebilirsiniz.  Lisans düzeyinde Güzel Sanatlar Fakültelerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca Meslek Liseleri’nin basın yayın, matbaacılık gibi bölümlerinde eğitim aldıktan sonra kendinizi geliştirerek grafiker olabilirsiniz.

Grafiker olmak için bir okul okumak mecburi değil. Fakat ilgili okullarda eğitim almak size çok önemli avantajlar sağlayacaktır. Diğer bir yol ise alaylı olmak. İyi bir reklam ajansında, matbaada işe başlayıp buradan ilerleyerek grafik tasarım konusunda kendinizi yetiştirmeniz mümkündür.

Grafiker Neleri Bilmelidir?

Grafiker kimdir nedir?” sorusunun diğer bir boyutu grafikerin yetkinliği konusudur. Bir grafiker için el çizimi yapabilmek avantajdır. Okullu grafikerler bunun eğitimini alırlar. Fakat günümüzün teknolojisinde bu yeterli değildir. Ofset ve diğer baskı teknolojileri bilgisayarlı tasarımı zorunlu kılıyor. Bu nedenle tasarım için kullanılan bilgisayar programları bir grafikerin ilk öğrenmesi gereken şeydir. Adobe ve Corel firmasının programları bunlara örnek olarak verilebilir. Ayrıca font bilgisi, tipografi grafikerin bilmesi gereken konulardandır.

Renk bilgisi grafikerliğin temelini oluşturan diğer bir konudur. Ayrıca perspektif, desen, doku gibi konuları öğrenmek gerekecektir. Animasyona dönük grafikerler, animasyon bilgisi de edinmelidir. Baskıya dönük grafikerler baskı ve matbaa süreçlerine dönük bilgi sahibi olmaya çalışmalıdır. Operatör grafikerler üretim süreçlerini genelde bilirler ama tasarımcı grafikerler sık sık bu konuda yetersiz kalmaktadır.

Umarım bu yazımda “Grafiker kimdir nedir?” sorusunun cevabını verebilmişizdir. Grafikerler gerek uygulama ve teknik yönde olsun, gerek tasarım yönünde olsun, sürekli kendilerini geliştirmesi gereken bir meslek grubu olduklarından teknolojiyi ve sanat çevrelerini sıkı takip etmelidirler.

Müşterilerin talepleri her geçen gün çeşitlenmekte ve yeni boyutlar kazanmaktadır. Bu durumda bilgi ve birikim sahibi ve kendisini geliştiren grafikerleri zorunlu kılmaktadır. Avcılar Grafiker ve Beylikdüzü Grafiker olarak hizmet veren bir çözüm ortağı arayışında iseniz mutlaka bizimle temasa geçin. Projelerinizi birlikte sonuca ulaştıralım.