HAKKIMDA

Freelance Grafiker Önder Kamer

Önder Kamer

Grafik Tasarımcı & Web Geliştirici

1981’de İstanbul’da doğdum.
Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nden 2005 yılında mezun oldum.

Yaptığım işin genel çerçevesi; tasarım, renk, fotoğraf, slogan ve metinler üzerinden anlık iletişim kurmak; reklam ve iletişim stratejisinin hedefine insanları yönlendirmeye çalıştırmaktır. Bu amaçla ürünleri, hizmetleri, markaları ve şirketleri tanıtmak için gerekli materyalleri hazırlar ve sunuma hazır hale getiririm. Pazarlama çabalarının sonucu nihai olarak insanların tercihine bağlıdır. Benim işim, reklam ve pazarlama faaliyetlerinin bir unsuru olarak bu sürecin başarıya ulaşması için katkıda bulunmaktır.

Üniversite öncesinde tanıştığım grafik tasarım işini 20 seneden fazladır sürdürüyorum. Matbaa, promosyon ve dijital baskının tüm ürünleriyle ilgileniyorum. Katalog, broşür, gazete ve dergi ilanları, ambalaj, kutu, etiket, poster, folyo baskılar, araç ve bina giydirmeleri, kurumsal kimlik, marka kimliği, illustrasyon, davetiye ve benzeri tasarımlar işimin parçalarıdır. Kağıt ve kağıdın işlenerek ürüne dönüştürülmesi süreci bir tasarımcının en azından temel düzeyde bilgi sahibi olması gereken süreçlerdir. Bunun yanında plastik, metal, cam gibi çok çeşitli malzemeler de hammadde olarak kullanılıyor ve her biri için farklı baskı tipleri mevcut. Bu bakımdan baskı malzemeleri, baskı tipleri, cilt, film, klişe, vb. işlemler her tasarımcı gibi benim de ilgilendiğim alanlardır.

İnternet, reklam ve tanıtım mecralarına yeni bir boyut getirdi. Bununla birlikte banner, header, mailing tasarımları gibi yeni alanlar oluştu. Bu aşamadan sonra web sayfa tasarımları, arayüz kodlama ve programlamayla ilgilenmeye başladım. Pek çok web teknolojisi arasında Javascript ve Php’yi tercih ettim ve bu yönde yeni gelişmeleri ve teknolojileri sürekli takip etmeye çalışıyorum.

Uzun yıllar firmaların fuar hazırlıklarına çeşitli şekillerde yardımcı oldum. Bu çalışmalar esnasında üç boyutlu tasarım ve stand tasarımıyla ilgilenmeye başladım. 3 boyutlu tasarımı görsel tasarımın bir destek unsuru olarak kullanıyorum ve yukarıda bahsettiğim kapsam dahilinde 3D tasarım yapmaya devam ediyorum.

Günümüzde teknoloji çok hızlı gelişiyor. Programlar her yıl yenileniyor, üretim süreçlerinde sürekli ilerlemeler var ve web teknolojileri her geçen gün farklı noktalara taşınıyor. Herbirini takip etmek çok güç olmakla birlikte genel olarak kullandığım programları, web teknolojilerini ve diğer mesleki niteliklerimi şöyle özetleyebilirim:

Mac OS ve Windows: Bilgisayarla tanışmam Apple Macintosh ve Mac OS ile olmuşsa da, sonraları Windows’u daha çok sevdim. Tabi ki bir Apple üzerine kurulu Windows tercihimdir.

Macromedia Freehand: Eski bir dost diyebiliriz aslında. Artık yeni çalışmalar için değil de eski çalışmalarda düzeltme gerekirse kullanıyorum.

Adobe Illustrator: Freehand’den daha yetenekli ve başlangıçtaki eksik yönlerini çoktan tamamladı. En sık kullandığım vektörel tasarım programı.

Adobe Indesign: Çok sayfalı ve bol efektli işlerde
Illustrator’den daha hızlı çalıştığı için tercih ediyorum.

Adobe Photoshop: Baskı ve web için gereken fotoğraf ve imajları işlemek için kullanıyorum.

3D Studio Max: Fuar ya da ürün standları gibi pazarlama taraflı işlerin üç boyutlu çizimleri için kullanıyorum. Programla birlikte geldiği için render motoru olarak Mental Ray tercihimdir.

Adobe Dreamweaver: Web arayüzü kodlarken esnek ve kullanışlı araçlar sunduğu için tercih ediyorum.

Notepad++ : Kod yazarlarının sık tercih ettiği programlardan biri. Hafif yapısı benim tercih sebeplerimden biri.

Html-Css: Web arayüzü kodlamasında kullanılan yapısal dil ve biçimlendirme kodlaması.

JavaScript-jQuery: İstemci taraflı script dili ve çok kullanışlı framework’ü. Server üzerinde yapılacak kontrollerin çoğunu tarayıcı üzerinde yapmak veya sadece ajax imkanı bile js’yi vazgeçilmez yapıyor.

PHP: Web sitelerini dinamik hale getirmek için kullandığım server taraflı script dili.

MySQL: Php ile üst düzeyde uyumlu veri tabanı yönetim sistemi.

Diğer Nitelikler

On Parmak F Klavye: Daha hızlı çalışmayı ve zihnimin daha az yorulmasını sağlıyor.

Metin ve Haber Yazarlığı: İletişim Fakültesinde okuduğum için Reklam metinleri hazırlamak ve Gazetecilik Bölümü mezunu olduğum için de kurumsal bültenler için haber yazmak sevdiğim işlerdendir.

Temel Fotoğrafçılık: Gerektiğinde ürün fotoğraflarını kendim çekerim. Ve çektiğim fotoğrafları kendi çalışmalarımda kullanırım. Örnek çalışmalarım içerisinde de böyle fotoğraflar görebilirsiniz.

Yabancı Dil: İşimle ilgili gelişmeleri takip edecek kadar İngilizce biliyorum.