Avcılar Grafiker Beylikdüzü Grafiker Tasarımcı Grafiker Katalog Broşür Web Sitesi Fuar Dijital

BİZİ

ARAYIN

HİZMETLER

Back End Geliştirme


Önder Kamer, web projelerinizin back end geliştirme kısmını PHP ve MySQL kullanarak yapmaktadır. Sıfırdan yazılabilir projelerin yanısıra WordPress tabanlı olarak da çalışmaktadır. Soyut bir kavram gibi görünen Back End Geliştirme hizmetini açıklamak açısından öncelikle Back End kavramına bakalım ve Back End Geliştiricisi – Back End Developer kavramını açıklamaya çalışalım.

Back End Geliştirme Nedir?

Back End Geliştirme, web yazılım projelerinde arka planda çalışan uygulamaların kurgulanması ve sorunsuz şekilde çalıştırılması aşamasını ifade eder. Somut görüntüler ve materyallerle değil, soyut senaryolar ve varsayımlarla kurgu yapılması ve bunun koda dönüştürülmesiyle ilgilenir. Bu bakımdan oldukça teknik bir iştir. Arka yüz geliştirme, arka uç geliştirme veya arka plan geliştirme gibi isimlerle de anılır.

Bir web sitesi geliştirilirken öncelikle sitenin amacına odaklanılır. Bu amaca dönük olarak planlama yapılır. Sitenin tasarımı, ön yüz (front-end) kodlaması ve ardından arka uç (back-end) geliştirmesi yapılır. Son olarak çalıştırma ve testler yapılır. Varsa sorunlar giderilir. Planlama aşaması en önemli kısımdır. Doğru planlanmayan pek çok web projesi yazılım aşamasında çöpe gidebilmektedir. Kaynakların doğru planlanması bu bakımdan önemlidir.

Back End Developer (Arka Uç Geliştiricisi) Kimdir?

Web geliştirme alanında üç çeşit programcı vardır: Front-end geliştiriciler, back-end geliştiriciler ve her ikisini de yapabilen full-stack geliştiriciler.

Front-end geliştirici, web sitesinin görünen kısmını, elindeki tasarıma göre kodlar. Tasarım genellikle standart bir grafik tasarım programıyla yapılmış çizimlerdir. Bu işi yaparken tasarıma sadık kalarak en verimli biçimde kodlama yapmaya çalışır. Html, Css dillerini ve javascript gibi bir istemci taraflı bir programlama dili kullanır.

Back-end geliştirici ise sitenin görünen kısmına değil arka planda çalışan işlemlere yoğunlaşır. Front-end kodlarını ele alır ve bunların arka planını çalışır hale getirir. Bunu somut bir şekilde örneklendirmek konuyu daha açık hale getirebilir: Örneğin hemen her web sitesinde formlar görürüz. Form alanlarına kullanıcı adı, mail, şifre gibi pek çok bilgiyi gireriz. Formun ekranda görünen bölümü front-end kavramına karşılık gelir. Forma girilen bilgilerin kontrolü, veri tabanıyla bağlantıya girilerek kayıt edilmesi, şifrenizin kontrolü, mesaj gönderilmesi gibi işlemler ise back-end geliştiricinin sorumluluğundadır.

Front-end ve Back-end ayrımı istemci tarafı ve sunucu tarafı ayrımına karşılık gelmektedir. İstemci taraflı kodlama front-end geliştiricilerin etki alanıdır. Bir web ziyaretçisinin browser’da gördüklerini ifade eder. Sunucu taraflı kodlama ise server üzerindeki sisteme erişim ve bilgilerin burada işlenmesini ifade eder. Ziyaretçi tarafından görülmezler fakat görüntülenen web sitesindeki işlemlerin yapılmasını sunucu taraflı kodlama sağlar.

Back-end geliştirici pek çok programlama dilini kullanabilir. PHP, Phyton, ASP.NET, Java, Ruby gibi. Ayrıca veri tabanı işlemleri için pek çok veritabanı yönetim sistemiyle işlem yapabilir. Oracle, MySQL, Microsoft Access gibi. Kullanılacak alt yapı ve projenin ihtiyaçlarına göre gereken yazılım dili ve veritabanı sistemi seçilebilir. Günümüzde PHP ve MySQL sistemleri en yaygın olarak kullanılan web programlama araçlarındandır. Pek çok ünlü sitenin alt yapısında bu sistemler kullanılmaktadır. PHP yazılım dilini kullanan bazı popüler siteler arasında Facebook, Wikipedia, Twitter, Google, Yahoo, WordPress, Digg, Baidu, Tumblr, Joomla, Alibaba ve Flickr gibi siteleri sayabiliriz.

Günümüzde web teknolojilerini ayıran pek çok standart var. Fakat kullanışlılık, fayda ve işlevselliğin yanı sıra en önemli parametrelerden biri hızdır. Apache sunucular üzerinde PHP ve MySQL oldukça hızlı çalışma ortamı sunar.
Php MySQL ile back end geliştiirme

Back End Geliştirme Hizmetleri

  • Tasarımı ve front-end’i hazır web sitelerinizin back end geliştirmesi, sunucuya yüklenmesi ve kontrollerinin yapılmasını sağlar ve çalışır durumda teslim ederiz.
  • Tasarımı ve front-end’i hazır web sitenize kontrol paneli yazıp entegre edebilir ve web sitenizi dinamik hale sokabiliriz. Bu şekilde siteniz üzerinde kontrol sahibi olabilirsiniz.
  • Tasarımı ve front-end’i hazır web sitelerini wordpress sistemlere entegre edebilir, tema şeklinde kodlayabilir ya da theme-builder denilen sistemlerle hazır hale getirebiliriz.

 

Eğer yaptırmayı düşündüğünüz web sitesinin projesi, tasarımı ve front-end kodlaması yoksa bunların tamamını Önder Kamer sizin için hazırlayabilir ve back end geliştirmesini yaparak paket halinde çalışır vaziyette yayına sokabilir. Gerek back end geliştirme gerekse komple web sitesi ihtiyaçlarınız için Avcılar Web Master Önder Kamer ile hemen iletişime geçin. Fikirlerinizi birlikte projelendirerek hayata geçirelim.