Avcılar Grafiker Beylikdüzü Grafiker Tasarımcı Grafiker Katalog Broşür Web Sitesi Fuar Dijital

BİZİ

ARAYIN

HİZMETLER

Avcılar Web Master Web Tasarımı

Web tasarımı, online olarak her noktadan ulaşılabilecek bir web sitesinin içeriğini belli estetik çerçeveler içerisinde planlama, düzenleme ve tasarlama işidir.

Web tasarımı, estetik ve işlevsel unsurlar birlikte gözönünde tutularak yürütülür. Görsel unsurlar, renkler, yazı tipleri gibi görünümü belirleyen öğelerin yanı sıra UX olarak bilinen kullanıcı deneyimini planlayarak sayfaların tasarımını yapmak gerekir.

Web Tasarım İlkeleri

Belli bir düzen içerisinde tasarlanan web sitelerinde bazı ilkelere dikkat edilmesi gerekir.

Sayfa öğelerinin dengeli dağılımı, sayfadaki önemli unsurlara çeşitli yöntemlerle vurgu yapılması önemlidir. Çeşitli parçaların kontrast oluşturacak şekilde tasarlanması gerekir. Sayfada nerelerde animasyon ve hareket kullanılacağı, içeriğin hangi hiyerarşi içerisinde sunulacağı tespit edilmeli ve genel düzen içerisinde aynı kuralların takip edilmesi gerekir.

Bazı yerlerde kullanılmayan boşluklar bırakmak sayfa içeriğinin algılanmasını ve kolay okunmasını sağlar. Bunları kullanılmayan israf alanlar olarak düşünmemek gerekir.

Web sayfalarını belli parçalar halinde tasarlarken birbirleriyle uyum ve bütünlük dikkate alınmalıdır. Bütün olarak bakıldığında bir ahenk ve işlevsellik ortaya konabilmelidir.

Web Tasarımında Önemli Öğeler

Düzen (Layout) :

Web sitesinde sayfalar, belli bir sayfa düzeni içerisinde kurgulanmalıdır. Bu düzen içerisinde ziyaretçiler sitede istediği içeriğe kolayca ulaşabilmeli, aradığını bulabilmeli ve kolayca gezinebilmelidir. Sayfa düzenlerinde genel bir tutarlılık ve bütünlük olmalıdır.

Renk Seçimi:

Web sitesinde renk tercihleri görselliğin yanı sıra sayfaların kolay okunabilirliğini de etki eder. Sektörel ve kurumsal renklerle birlikte uyum içinde bir renk düzeni oluşturmak önemlidir. Websafe renkler her ekranda aynı görünümü vermekle birlikte çoğu zaman yeterli olmayacaktır. Websafe dışına çıkıldığında gereken uyumun yakalanmasına dikkat edilmelidir.

Görseller ve Grafikler:

Görsellerin dengeli ve sayfa düzeniyle uyum içerisinde kullanılması önem taşır. Logo, ikon, imajlar yerli yerince kullanılmalıdır. Anime görsellerin kullanım sıklığı önemlidir. Tüm sayfayı hareketli görsellerle doldurmak dikkat dağıtıcı olacaktır. Görsellerin boyutları ve dosya büyüklüğü önemlidir. Sayfa yüklenmesini yavaşlatacak görsel unsurlar uygun araçlarla küçültülmeli ve sıkıştırılmalıdır.

Fontlar:

Kurumsal kimliğe uygun fontlar ile birlikte sayfaların okunabilirliğini arttıran font tiplerini seçmek gerekir. Bazı fontlar sistemseldir ve yüklenmeleri kolaydır. Sistem dışı fontlar kullanıldığında site hızına etki ederler. Bu tip sistem dışı fontları mümkün olduğunca az ve dengeli kullanmak gerekir. Fontlar sitenin genel sayfa düzeni ve görsel yapısıyla uyumlu olmalı, dağınık bir görüntü oluşturmamalı, gerek renkleri gerek font büyüklükleri genel düzene uygun şekilde seçilmelidir.

Web Tasarımcı Ne İş Yapar?

İçerik Alanı Tasarımı:

Sayfa düzeni içerisinde menüler, yorum bölümleri, form bölümleri, videolar, animasyonlar, metin alanları içeriği destekler biçimde düzenli olmalıdır. İçeriği destekleyen videolar, içeriği zenginleştiren yorum alanları, grafikler, içerikte gezinmeyi kolaylaştıran menüler hep birlikte düşünülmeli ve tasarlanmalıdır.

Kullanıcı Dostu Deneyim:

Bir web sitesinin görsel açıdan estetik ve içerik açısından faydalı olmasının yanı sıra kolay kullanılabilir ve içeriği kolay erişilebilir olması gerekir. Ziyaretçilerin web sitesi içinde kolay gezinmesi, aradığını bulabilmesi ve sitenin ek işlevlerini kolayca kullanabilmesi kullanıcı dostu bir site olduğunu gösterir. Web site tasarımında bu özelliklerin göz önünde bulundurulması gerekir. Görünüm ve işlevsellik dengeli bir şekilde kurgulanmalıdır.

Gezinti Araçları (Navigasyon):

Birbirine bağlı şekilde tasarlanan sayfalar arasında mantıklı bir dolaşım sistemi kurmak gerekir. Ziyaretçi kafası karışıklığı yaşamadan istediği noktalara kolayca erişebilmelidir. Gezintinin en önemli unsuru menüler ve sayfa içerisindeki linklerdir. Menü yerleşimleri kolay ulaşılabilir olmalı ve menülerle tüm siteye erişebilmeliyiz. Linkler ile ilgili sayfalara erişim sağlanmalıdır.

Etkileşim:

Tasarımda siteyle etkileşimi arttıracak yorum alanları bulunmalı ve kolay kullanılabilir olmalıdır. Ziyaretçilerin konuya katılımını arttıracak formlar ve iletişimi arttıracak e-posta kayıtları sayfaların uygun yerlerine yerleştirilmelidir.

Çok dil uyumluluğu:

Site birden fazla dilde hizmet verecekse tasarım esnasında her bir dile göre uyumlu bir görünüm oluşturulması sağlanmalıdır. Bazı diller sağdan sola yazılır. Bazı dillerin alfabesi farklıdır. Bunların latin alfabesindeki ana tasarım gibi uyumlu bir görünüm vermesine dikkat edilmelidir.

Responsive Tasarım:

Web tasarımında, yatay ekranlar için yapılan tasarımın dikey mobil araçlar için nasıl görüneceğine dair bir planlama mutlaka yapılmalıdır. Bir tasarımcı masaüstü ekranlar için tasarımını yaparken bu tasarımın mobil araçlarda nasıl dönüştürülebileceğine dair kod tarafından bilgi almalı ya da bu konuda kendisi geliştirmelidir.

Responsive – duyarlı tasarım bir web sitesinin tek bir yapısal kodlamayla hem masaüstü cihazlarda hem de mobil cihazlarda görüntülenebilir olmasını gerektirir. Tasarımcı hem bir masaüstü bilgisayar ekranı, hem bir tablet, hem bir mobil cihaz için tasarımını optimize etmenin çarelerini bulabilmelidir.

Sınırları Bilmek

Web tasarımcının tasarım yaparken bazı sınırlar olduğunu bilmesi gerekir. Front-End tarafında kodlama yapılırken her tasarımın koda dönüşmesi artık neredeyse mümkündür belki ama hala bazı sınırlayıcı W3C standartları vardır. Tasarım koda dönüştürülürken bazı şeyleri yüzde yüz yansıtmak mümkün olmayabilir. En azından performans kaybı olmadan yansıtmak mümkün olmayabilir. Dolayısıyla web tasarımcı kodlama tarafında neler yapıldığı konusunda mutlaka temel düzeyde bilgi sahibi olmalı ki tasarımını buna uygun şekilde yapabilsin.

Web Geliştirme ve Web Tasarımı Farkı

Web tasarımı ve front end geliştirme çoğunlukla karıştırılır. Web tasarımı sadece web sitesi sayfalarının görsel tasarımını yapmakla ve deneyimsel yönünü planlamakla ilgilidir. Web tasarımcının tasarladığı sayfalar front end geliştirici tarafından kodlanarak web sitesinin çalışır durumdaki ön yüzü oluşturulur. Her iki aşama aynı amaca hizmet etmekte ve birbirini tamamlamaktadır.

Web Tasarımcı, Photoshop, XD, Illustrator gibi herhangi bir grafik tasarım programını kullanarak tasarımlarını oluşturur. Front End Geliştirici ise tasarımın görsel parçalarını ayırarak HTML, CSS dilleri vasıtasıyla sayfaların ön yüzünü kodlara döker.

Profesyonel Web Tasarımı

Web siteleri 7/24 açık bilgi kaynaklarıdır. E-ticaret siteleri günün her saatinde alışveriş imkanı sunarlar. Dolayısıyla dijital ortamda web sitesiyle var olmak isteyen kişi ve kurumlar profesyonel web tasarım desteğine ihtiyaç duyarlar. Başarılı ve hedef kitlesine odaklanmış sayfalar, içerik ve tasarımıyla ziyaretçiyi, müşterisini site içerisinde tutabilmelidir. Satış gelirlerini arttırmak, reklam ve kampanya giderlerini düşürmek için profesyonel tasarım ve içerik yönetimi önemlidir.

Profesyonel Web Tasarimi

Web tasarımcısı site içerisinde en kolay dolaşımı sağlar, karmaşayı ortadan kaldırır, içeriği ziyaretçinin kolayca erişebileceği şekilde sunar. Müşterilerin ihtiyaçlarına uygun web şablonları, arayüzler ve gerekli uygulamaların zeminini hazırlar. Görsel yönden renkler, yazı tipi, medya öğelerini düzenler. Eğer web tasarımcısı front end kodlamayı da yapıyorsa Html, Css ve Javascript ile çalışarak tarayıcı testlerini, çalışma ve hız testlerini yapar. İçeriğin güncel tutulması için gerekli sayfa düzenlemelerinden yine profesyonel web tasarımı uzmanları sorumludur.

Profesyonel web tasarımı ve yazılım hizmeti almak istiyorsanız, Önder Kamer ile iletişime geçebilir, istediğiniz doğrultusunda bir web sitesini inşaa ettirebilirsiniz. Örnek çalışma linkine buradan erişebilirsiniz. İletişime geçmek için hemen arayabilirsiniz.