Avcılar Grafiker Beylikdüzü Grafiker Tasarımcı Grafiker Katalog Broşür Web Sitesi Fuar Dijital

BİZİ

ARAYIN

HİZMETLER

Front End Geliştirme


Web siteleri tasarım ve kodlama aşamalarından ziyaretçiye ulaşana kadar özverili bir çalışma sürecinden geçerler. Bir web sitesinin amacına uygun şekilde planlanması ve tasarımının yapılmasının ardından kodlama aşamasına geçilir. Kodlama süreci front end geliştirme ve back end geliştirme aşamalarından oluşur. Front end geliştirme kodlamanın ilk aşamasıdır ve sitenin görünen yüzünü inşa eder.

Front End Nedir?

Bir web sitesi tarayıcıda açıldığı zaman karşımıza bir sayfa düzeni (layout) ve menüler, resim galerileri, renkler, formlar ve görsel bir yapı çıkar. Kullanıcının etkileşime geçebildiği bu ön yüz görünümü front end geliştiricinin ürünüdür.

Front end geliştirme, UX (user experience) ve UI (user interface) olarak kısaltılan kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi denilen kavramları hayata geçiren iş koludur. Front end developer, web ziyaretçilerinin bir sayfada ve sitede kolayca gezinmesini, istediği içeriği kolayca ulaşmasını ve siteyle etkileşimini kolaylaştırmakla yükümlüdür. Bu user experience kavramına karşılık gelir.

Front End Geliştirme nedir?

Front End Geliştirme‘de HTML, CSS, Javascript gibi diller kullanılır. HTML yapısal web dilidir. CSS stil kurallarını belirlemeye yarar. Javascript ise istemci taraflı script dili olarak daha kullanışlı bir arayüz oluşturmaya yarar. Javascript benzeri başka scriptler de vardır. Fakat en çok kullanılan ve desteklenen javascript’tir. Javascript’in pek çok kütüphanesi vardır. jQuery, AngularJS, React gibi kütüphaneler de front end geliştirme’de kullanılırlar.

Front End Geliştirme, kullanıcı deneyiminin kolay ve hatasız şekilde yürütülmesi için çalışır. Hataların tespit edilmesi ve ayıklanması ile birlikte tasarımın ve estetiğin kodlanarak oluşturulması Front End’in işleri arasındadır.

Front End Geliştirici kimdir?

Front End Geliştirici, iş akışında tasarımcı ile back end geliştirici arasında yer alır. Sitenin görünen yüzünü tasarıma sadık kalarak kodlayan, temel işlevlerini çalışır hale getiren ve back end geliştirici’nin üzerinde çalışabileceği temel yapıyı kuran web geliştiriciye Front End Developer diyoruz.

Front End Geliştirici, sitenin header, footer, ana sayfa, gallery, carousel, slider, menü, resim, metin, animasyon gibi görüntülenen ana parçalarını kodlar. Bu parçaların çalışması, varsa hataların bulunması ve ayıklanması onun sorumluluğundadır.

Front End Geliştirici kendisini ulaşan sayfa tasarımını kesip biçmek durumundadır. Photoshop, Illustrator, Adobe XD, Sketch gibi çizim programlarında çizilen web sayfaları front end geliştiricinin eline teslim edildiğinde, burada görsellerin bir kısmını kesip almak durumundadır. Görsellerin kolay ve hızlı yüklenebilir olması front end geliştiricinin sorumluluğunun bir parçasıdır. Hafif, kolay okunabilir ve işletilebilir kodlar yazması beklenir.

Front End geliştirici bir miktar back end bilirse bu çok faydalı olur. En azından back end’in çalışma mantığını bildiğinden ön yüz kodlamasında buna uygun bir yapı kurarak back end geliştirici’nin işini kolaylaştırır.

Ayrıca front end geliştiricinin kuracağı yapı site içi SEO çalışmalarının temelini de kuracaktır.

Front End Geliştirici Neleri Bilmelidir?

Bir front end geliştirici HTML ve CSS dilleri konusunda donanımlı ve yetişmiş olmalıdır. Bu dillerdeki gelişmeleri yakından takip etmelidir.

W3C standartlarını bilmesi ve bu standartlarda kodlama yapması beklenir. Javascript, Typescript gibi istemci taraflı script dillerini bilmeli ve aktif olarak kullanmalıdır. Ayrıca Javascript kütüphanelerinden bir veya daha fazlasına hakim olabilmelidir. Ajax ve json kullanımını bilmelidir.

Front end geliştirici browserlar’ın hangi kod parçalarına nasıl yanıt verdiğini tespit etmek durumundadır. Browserlar arasındaki farklılıklar nedeniyle sitedeki görünüm bozukluklarını uyumlu hale getirmek durumundadır. Cross-Browser kod yazmayı bilmelidir.

Web siteleri uzun süredir responsive denilen tarzda kodlanıyorlar. Responsive siteler hem masaüstü araçlarda hem de mobil araçlarda uygun şekilde görüntülenebilen sitelerdir. Bu nedenle front end developer responsive site mantığını bilmeli ve elindeki site çalışmasını bu mantık temelinde kodlayabilmelidir.

Yine ön yüzde hata ayıklama front end geliştiricinin sorumluluğundadır. Browserların sunduğu kod okuma ve hata ayıklama araçlarını kullanabilmelidir.

Front end geliştirici PHP, ASP.NET, Java, Python gibi sunucu taraflı scriptlerden bir miktar bilirse bu çok faydalı olacaktır. En azından temel çalışma mantığını öğrenmesi faydalıdır. Çünkü front end geliştiricinin hazırlayacağı kodlar dinamik bir site oluşturulması için server taraflı bir script ile işlenmek zorundadır. Statik olarak kodlanan arayüzler, gereken hazırlıklar ve tahminler yapılmadan oluşturulduğunda, dinamik hale getirildiğinde görünüm sorunları, işlevsellik kayıpları ortaya çıkabilmektedir.