İÇERİK
WordPress site alt yapısı, web site yapımında kullanılan oldukça iyi seçeneklerden biridir. Dünya çapında pek çok sitenin alt yapısında wordpress sistemi tercih edilmektedir. WordPress site yapımı hakkında bilgi vereceğiz fakat öncelikle wordpress’in ne olduğunu anlamaya ve açıklamaya çalışalım. Böylece wordpress site yapımının avantaj ve dezavantajlarını anlatmış olacağız.
WordPress Nedir?
WordPress açık kaynak bir CMS yani içerik yönetim sistemidir. Açık kaynak olması bakımından herkes tarafından geliştirilmeye ve değiştirilmeye açıktır. PHP programlama diliyle yazılmıştır. MySQL ve MariaDB veritabanı sistemi üzerine kuruludur.
WordPress temelleri 2001 yılına kadar uzanan, hız, kullanım rahatlığı ve kullanıcı katkılarına odaklanmış açık kaynak bir yazılım olarak faal bir sosyal ağ ile geliştirilmeye devam eden oldukça başarılı bir sistemdir. WordPress’in ilk çıktığı günlerden bugüne sürekli artan kullanım oranıyla tüm web sitelerinin %40’ının alt yapısını oluşturmakta olduğu hesap edilmektedir.
WordPress Ne İşe Yarar?
WordPress işin başında bir blog altyapı sistemi olarak kuruldu. Bu sistemle yazılarınızı başlıklar halinde, görseller ve videolarla destekleyip bir web blog şeklinde yayınlayabilirdiniz.
Fakat daha sonra geliştirilerek ve genişletilerek kişisel ve kurumsal her türlü sitenin yapılabildiği gerçek bir içerik yönetim sistemi (content management system) haline geldi. Öyle ki wordpress’in sunduğu temel yapıya yeni kodlar ekleyip zenginleştirerek haber siteleri, e-ticaret siteleri, forum siteleri, medya siteleri elde edebilirsiniz.
WordPress Web Geliştiricilere Ne Sağlar?
Bir wordpress kurulumu web geliştiricilere otomatik olarak herşeyi sağlamaz. WordPress zahmetli bir özelleştirme ve düzenleme sürecinden geçirilerek arzu ettiğimiz web sitesi haline getirilir.
1. Kontrol Paneli:
WordPress kurulumuyla öncelikli olarak temel bir veritabanı sistemi ve kontrol paneli (CMS) elde etmiş oluruz. Bu kontrol paneli sayesinde back end geliştirme kısmında ciddi bir zaman tasarrufu sağlanmış olur. WordPress sitenin ön görünümünü düzenlemek gerektiği gibi kontrol panelinde ve veritabanında da pek çok düzenleme yapmak gerekebilir. Hedeflediğimiz sitenin özelliklerine göre bu düzenlemeler az ya da çok, basit ya da karmaşık olabilir.
Web geliştiriciler, wordpress’in page ve post temelinde yazılmış sistemi üzerinde ilerler. Temel sayfalar ve blog sistemi oluşturulur. Archive sayfaları düzenlenir. Özel anasayfa oluşturulur. Custom Post Type ile sistem genişletilebilir.
Resim galerisi, özel menüler, slider, açılır paneller gibi front-end’e ait kodlamalar için html, css ve javascript kodları eklenerek ön yüze tasarım desteği sağlanır.
Ön yüzde eklemeler yapıldıkça bunların yönetim tarafındaki karşılıklarını da düzenlemek gerekir. Arka planda kontrol paneli için eklemeler yapılır ve ön yüzün kontrolü genişletilir. İhtiyaç halinde pluginler yazılır.
2. Pluginler
WordPress pluginlerle genişleyebilen bir yapıdır. Özel menüler, resim galerileri, e-ticaret, seo ve bunun gibi pek çok alan için ücretli ve ücretsiz eklentiler mevcuttur. Her bir eklenti için ayrı bir kullanım paneli oluşturulur ve buralardan eklentilerin ayarları yapılır. Ücretsiz eklentiler genelde temel düzeyde katkı sağlarlar. Çoğu zaman yetersiz gelen ücretsiz seçenekler yerine ücretli olanlardan faydalanmak bazen avantajlıdır. Ön yüze dönük eklentiler için gerektiğinde html, css ve javascript ile gerekli düzenlemelerin yapılması gerekir.
3. Özel Temalar
WordPress özel yazılı temalar ve tema yapıcı sistemlerle görsel tasarım açısından kolaylık sağlar. WordPress’in başlangıç temaları ilkel diyebileceğimiz bir web sitesinin kurulumu için yeterlidir. Fakat daha orjinal ve profesyonel görünümlü web siteleri için wordpress’e tema yazmak gerekecektir. Ücretli ve ücretsiz üçüncü parti hazır temalar da mevcuttur. Bunlar yeterli olursa kullanılabilir. Yetersiz gelmesi halinde tasarım, front-end, back-end çalışma sırası şeklinde wordpress’e gereken eklemeler yapılabilir.
WordPress php tabanlı kendine has fonksiyonlarıyla ve sınıflarıyla çok güçlü bir background sağlar. Bu özellikler oldukça tekniktir fakat web sitesinin işlevlerini doğrudan ya da dolaylı olarak çok köklü olarak etkiler. Back end düzenlemeleri iyi bir php ve mysql bilgisi gerektirir. Dolayısıyla WordPress temel düzeyde bir kod bilgisi gerektirmese de özelleştirmeler ortaya çıktıkça front end ve back end geliştirici düzeyinde teknik bilgi sahibi olmak mecburidir.
4. Seo Altyapısı
WordPress güçlü bir seo alt yapısı düşünülerek yazılmıştır. Url’ler, alternative text’ler, site haritası gibi özellikleri, kategori ve etiket yapılarıyla seo çalışmalarında ciddi bir alt yapı ve esneklik sağlar.
WordPress’in avantajları
WordPress dünya genelinde kullanılan bir alt yapı ve CMS olarak size güvenli, estetik ve kullanışlı web siteler sunmamıza yardımcı olur. WordPress’i genişleterek ve yeni özellikler ekleyerek tam istediğiniz gibi bir web site oluşturabilir ve kontrolü size devredebiliriz.
Sizin için özel yazılmış kontrol panelleri ve CMS sistemleri üretebiliriz. Fakat bu zaman isteyen ve maliyetli bir iştir. WordPress’in alt yapısı kullanıldığında hemen her türde web sitesi oluşturulabilir. Uzman geliştiricilerin elinde wordpress işlenmeye ve değer katılmaya çok müsait bir sistemdir.
WordPress alt yapılı bir web sitesi yaptırmak için hemen bizimle iletişime geçin.