İÇERİK
Grafiker Maaşları 2023 yılında, diğer adıyla Grafik Tasarımcı Maaşları 2023 yılında ne kadar oldu? Gerek hali hazırda grafiker olanlar gerekse grafikerliği meslek olarak seçmek isteyen gençler ve grafiker istihdam etmek isteyen şirketler grafiker maaşları 2023 yılında ne durumda diye sıklıkla araştırıyorlar. Basım ve yayın sektöründe grafiker maaşları 2023 yılında nasıl bir yön izliyor ve grafikerlerin maaşları genel maaşlar düzeyine göre nasıldır sorularına bu yazımızda cevap vereceğiz.
Grafiker Maaşları 2023 yılında çalışma şekline, sektöre, firmaya, grafikerin bilgi-birikim ve yeteneğine göre farklılıklar gösterir. Grafiker Maaşları hakkında bilgi verebilmek için öncelikle bir grafikerin ne şekilde görev yaptığına bakmamız gerekir.
Grafiker Maaşlarında Sektör Etkisi
Grafikerlerin çalışabileceği sektörler çok çeşitlidir. Bugün bir grafiker hemen her sektörde iş bulabilmektedir. Bir şirket ya da kurum çatısı altında çalışmanın yanı sıra freelance olarak da iş yapabilirler. İnternetin gelişmesi, sosyal medya mecralarının etkisini arttırması, video ve grafik kavramlarının yanyana gelerek videografi‘nin ortaya çıkması grafikerlerin çalışma alanlarını çok çeşitlendirmiş ve genişletmiştir.
Grafiker maaşlarında çalışılan sektörün etkisi vardır. Doğrudan üretime dönük çalışan grafiker maaşları ile farklı sektörlerde yardımcı personel olarak çalışan grafikerlerin maaşları farklılık gösterecektir.
Basım-yayın-matbaacılık, reklamcılık, video – animasyon, promosyon ve hediyelik eşya, repredükasyon (film çıkış), klişecilik gibi üretime dönük sektörlerde çalışan grafiker maaşlarının daha iyi olması beklenir. Çünkü bu grafikerler olmaksızın üretim sürecinin bir parçası eksik kalacak ve üretim aksayacak ya da hiç olmayacaktır.
Yukarıda saydığımız sektörler dışındaki firmalarda “in-house agency” görevini üstlenerek çalışan grafikerler, o sektörlerin üretim aşamalarında doğrudan etkili değildirler. Örneğin elektronik eşya üreten bir firmanın katalog, broşür gibi işlerini yapan bir grafiker, firmanın üretim aktivitesinde doğrudan etkili değildir. Yardımcı bir organ olarak işlev görmektedir. Bu bakımdan bu tip bir grafiker önemi daha az olacaktır ve bu grafikerin maaşı işletmenin asli unsurlarından daha farklı değerlendirilecektir.
Yine de “in-house agency” şeklinde grafiker istihdam eden bazı firmalar bu departmana çok değer verebilmektedir. Böyle bir işletmede grafiker maaşları daha fazla olacaktır. Fakat bu şekilde çalışan bir grafikerin, tasarımın ötesinde organizasyon yeteneği üst derecede olmalıdır. Ayrıca iş takibi, reklam planlaması, fiyat araştırması, fuar organizasyonları gibi pek çok işi de üstlenmek durumunda kalabilir.
Bilgi, Birikim ve Yeteneğin Grafiker Maaşlarına Etkisi
Bir grafikerin belli bir bilgi ve birikime sahip olması beklenir. Grafiker maaşlarında bilgi, birikim ve yetenek önemlidir. Bir grafiker
- Kendi alanındaki bilgisayar programlarını kullanabilmelidir. Adobe Photoshop, Illustrator, Indesign, Acrobat, After Effects, Gimp, Corel vs. gibi.
- Illustrasyon yapabilmelidir.
- Font ve tipografi bilgisi olmalıdır.
- Eğer çalıştığı alan video grafik ise veya internette hareketli görseller yapması gerekiyorsa animasyon mantığını bilmesi gerekir.
- Işık, renk, doku gibi konularda bilgi sahibi olması gerekir.
- Eğer 3 boyutlu programlarla çalışıyorsa mekan ve perspektif bilgisi gereklidir.
- Basım ve yayın alanında çalışıyorsa matbaa ve baskı süreçleri hakkında bilgi sahibi olması beklenir.
- Video alanında çalışıyorsa video ve ses formatları ve üreteceği çıktılar üzerinde hakim olması beklenir.
Bu gibi özelliklerin yanında tasarımcı grafikerlerin özgün tasarım yeteneğine sahip olması beklenir. Sıfırdan bir tasarım projesi üretebilmek bir grafikerin kazancına mutlaka etki edecektir.
Deneyimli bir grafikerin üretim sürecini hızlandırması, kaliteli çıktılar üretmesi sebebiyle kazancı daha fazla olacaktır. Deneyimsiz grafikerler başlangıç seviyesinde olduklarından ve süreçlere tam hakim olmadıklarından iş katkıları daha düşüktür. Maaşları da buna göre daha düşük belirlenecektir. Bu nedenle bir grafiker yaptığı işin süreçlerine bütüncül olarak yaklaşmalı, tümü hakkında bilgi sahibi olabilmek için eline geçen fırsatları kaçırmamalı, bilgi ve birikimini artırma odaklı çalışmalıdır.
Deneyimli bir grafiker hazırladığı işin üretim aşamalarını da bilir ve buna göre üretim esnasında oluşabilecek sorunlara karşı önceden önlem alır. Dolayısıyla işin kalitesini artırmış ve hazırlanma sürecini hızlandırmış olur. Ayrıca yanlış baskı ve üretimden kaynaklanabilecek kağıt, malzeme gibi maddi kayıpların ve zaman kaybının önüne geçmiş olur. Deneyimsiz grafikerler sıklıkla üretim süreci yavaşlatacak uygulamalar yaparlar. Mesela trigromi renkleri spot olarak girerler. Kağıt baskıda uygulanamayacak renkleri kullanırlar. Bu yanlış uygulamaların her biri düzeltilmeye muhtaç olduğundan zaman kaybına neden olurlar.
Grafiker Maaşları 2023
Mesleğe yeni başlayan ve üstün tasarım yeteneği olmayan bir grafikerin başlangıç ücreti genellikle asgari ücrettir. Fakat böyle bir grafikerin üretim sürecini sıfırdan alıp sonuca ulaştırması mümkün değildir. Bu arkadaşlar henüz çıraklık dönemindedirler. Bir projeyi ihtiyaç ve fikir aşamasından alıp ürün ve teslimat aşamasına kadar getirebilen, bilgi ve birikim sahibi bir grafiker 15 – 20 bin bandında maaş alabilmektedir. Eğer yeteneği üst düzeydeyse ve çalıştığı firmanın vazgeçemeyeceği bir tasarım konseptini hayata geçirebilmişse 20 bin ve üzeri ücretlerle çalışanlar da vardır.
Bu yazımızda grafiker maaşları 2023 yılında ne kadar sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Bazı işletmeler kendi bünyelerinde grafiker barındırmaya çalışsalar da çoğu zaman bu grafikerlerin iş hacmi oldukça düşük kalmaktadır. Dolayısıyla kurumlar ve şirketler bir grafiker istihdam etmek veya kurum içi reklam departmanı yerine sıkça freelance grafiker arayışına girmektedirler. Grafik tasarım projeleriniz için hemen arayın, çözümleri birlikte kurgulayalım.